mammatankarmedpedagogerna

Mammatankar med pedagogerna

Skärmar vid matbordet?

Barnet vägrar äta och ni sitter där och kämpar för att iaf få in en liten sked. Ni vet att om ni låter barnet titta på något kommer det att äta lite iaf, Vad ska man göra? Ska barn få sitta med telefon eller surfplatta vid matbordet? Det kan väl inte vara så farligt, eller?

Vi tror att alla föräldrar vet att låter man barnet titta på något samtidigt som det äter så går det enklare. Man behöver inte tjata för varenda liten sked utan oftast gapar barnet nöjt eller äter duktigt själv när hen får titta på något under tiden. Ibland kan det vara skönt som förälder att få sitta i lugn och ro och äta och slippa allt tjat.

Vad är vår åsikt ur ett pedagogiskt perspektiv? Undvik att låta barnet titta på skärm så mycket som möjligt. Tyvärr, vi tror alla hade hoppats på att vi skulle säga tvärtom (t.o.m vi själva) men sanningen är att skärmar vid matbordet ofta bara ställer till problem i det långa loppet. Självklart kan barnet i undantagsfall titta, t.ex. om det är sjukt och behöver få i sig lite mat eller barnet krånglar och ert huvud känns som att det snart kommer sprängas om barnet inte slutar krångla. Ibland behöver man välja sina strider och acceptera att idag var en sån dag jag inte orkade bråka och ibland behöver man ta på sig hela skyddsutrustningen och stå som segrare i slutet.

För att svara på frågan varför barn inte bör titta på skärmar vid matbordet vill vi peka på 4 olika anledningar

  1. Måltiden ska vara en stund för gemenskap och umgänge. Det ska vara en trevlig stund där man fyller på med energi, njuter av maten samtalar och umgås. Barn måste lära sig det sociala samspelet som bl.a. innefattar hur man ska bete sig under en måltid, vad man pratar om m.m. Sitter alla bakom skärmar förlorar vi det viktiga tillfället för samtal och umgänge. För många familjer är det en stund på dagen när alla samlas och umgås innan alla försvinner på möte, fritidsaktiviteter eller lek med kompisar.
  2.  Om barnet äter vid en skärm har hen betydligt mindre möjligheter att känna av kroppens signaler. Är jag mätt? Behöver jag dricka mer? Orkar jag mera mat? Barnen blir så in i tittandet att de glömmer att känna efter och bara slevar in. Det är viktigt att lära barn tolka sina signaler och lyssna till kroppens signaler.
  3. Barn lär sig snabbt. Har det någon gång fått titta på surfplattan vid bordet vill hen göra det nu också. Barn tycker oftast väldigt mycket om att titta på barnprogram och blir arga och besvikna om de plötsligt inte får titta. Det blir också svårt som förälder att motivera varför barnet inte får titta just den här gången. Alla har vi hört talas om skärmfällan och den existerar tyvärr i högsta möjliga grad. Det som började som några oskyldiga gånger för att få barnet att äta lite har nu resulterat i att barnet vägrar äta utan skärm och bråk uppstår varje gång barnet inte får titta.
  4. Barnet får inte möjlighet att njuta av maten och lära sig nya saker. Vid måltiden lär sig barnet mycket t.ex. motorik, ord, socialt samspel, kultur, bordsskick m.m. Att samtala om vad som finns på tallriken, hur man ska äta det och kanske varför ni äter den här maträtten kan vara otroligt lärorikt. Barnet kan också njuta av maten, känna smaker och avgöra om hen tycker om den enklare om fokuset inte är vid en skärm

Vad gör man då om man bara måste ta hjälp av skärmen för inget annat lyckas? Som vi tidigare sagt; skärmen ska vara ett undantag och om ni behöver använda den ska ni förklara för barnet vilka regler som gäller, t.ex. bara den här gången, inget bråk nästa måltid, 10 minuter sedan sätter vi bort den, då ska barnet äta duktigt osv. Om problem uppstår vid nästa måltid håller du fast vid det ni kommit överens om. Det är inte lätt att vara förälder och att alltid orka ta alla strider men i slutändan är vissa strider värt att ta för att undvika kommande problem.

Kommentera gärna om era erfarenheter kring skärmar vid matbordet!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
mammatankarmedpedagogerna

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats