mammatankarmedpedagogerna

Mammatankar med pedagogerna

Få barn att smaka på något nytt

Hur får man barn att intressera sig för att smaka på ny mat? Vi kan nog alla tänka oss hur frustrerande och framför allt tråkigt och ensidigt det lätt blir om man har ett barn som ENDAST gillar makaroner och köttbullar. Som förälder vill man ju erbjuda en varierad kost till sitt barn och inte bara olika former på makaronerna, även om det kan vara en väldigt bra start när det har kört fast sig, men mer om det i ett annat inlägg. Det finns de barn som glatt smakar och testar på nya livsmedel och så har vi de barnen som varje gång vi kommer med något nytt är helt övertygade om att det vi försöker få dem att smaka på är gift och de skulle inte i misstag smaka på något okänt.

Nyckeln till att få ett barn som är villig att testa på nya saker eller åtminstone ge barnet förutsättningar för att bli sådan som person är att börja tidigt. Försök redan från första början ge barnet nya smakupplevelser med jämna mellanrum, oftast är barnet väldigt mottagligt när det är yngre. Vartefter barnen blir äldre blir de oftast mera skeptiska och tycker att det som är bekant är tryggt. Har man däremot låtit barnet bekanta sig med många olika livsmedel upprepade gånger får barnet en större repertoar över vad som känns tryggt och bekant.

Sätt aldrig press på barnet utan fråga om hen vill smaka på (säg namnet på maten) och erbjud barnet det. Låt dem spotta ut om de vill, men uppmuntra alltid dem för att de smakade. Försök få det till en rolig grej, det ska vara roligt att testa på något nytt och ingen bestämmer vad man ska tycka om det man smakar på. Låt också barnen se, känna och lukta på det de ska smaka. Ibland kan det löna sig att visa hur det ser ut när man skär upp en ananas för att få barnet intresserat av att smaka hur det som finns inuti smakar. Ett annat tips kan vara att låta barnen vara med och se hur du tillreder den nya maträtten och på så sätt kan barnet bilda sig en uppfattning om vad det är ni ska äta.

Var alltid själv modell och i samma veva du frågar om barnet vill smaka visar du att du också stoppar en bit i munnen och smakar. Du behöver inte alltid lovorda det du smakar utan det räcker med att säga ”det var spännande” eller ”nu vet jag hur det smakar” eller varför inte ”det påminner en hel del om…”. Barnen behöver inte tro att vi tycker allt är supergott men de ska se att vi i alla fall är öppna för att testa på och smaka av allt.

Att ibland ha så kallad plockmat, det vill säga flera olika sorter och man får plocka det man vill, uppmuntrar ofta barnet till att testa flera olika sorter. Det behöver inte vara något avancerat utan det kan vara några skålar med olika grönsaker var för sig, potatis i en skål, ris i en skål och kanske fiskpinnar och köttbullar att äta till. Det behöver inte heller vara flera av sorterna som är nya smaker utan det räcker att det är en ny grönsak på bordet. Om barnet är litet räcker det med att öva på antingen en ny smak eller en ny konsistens, en sak i taget.

Låt inte dina uppfattningar om vad saker och ting smakar styra, om barnet vill smaka på en lökbit medans du hatar lök, säg inget utan låt barnet smaka och själv bilda sig en uppfattning om hen tycker det är gott eller inte.

Servera det nya med något bekant, allt på tallriken behöver inte vara nytt och obekant utan det kan vara en sak som är ny och resten bekanta. Att skära upp mat eller koka pasta som ser ut som teddybjörnar kan också vara ett sätt att få barnen att smaka på något nytt. Man kan också använda sig av olika tillredningssätt, tycker barnet inte om kokta morötter kanske det tycker om rivna eller ugnsbakade morötter. Kanske kan barnet tänka sig att smaka på laxen bara hen får ketchup på, låt hen ta ketchup på då.

Ge inte upp för lätt och ge nya smaker flera chanser, kanske bara i en annan kombination eller i en annan form! Lycka till!

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
mammatankarmedpedagogerna

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats